Pääkirkko

Isonkyrön kirkko

Ruusupurontie 31, 61500 Isokyrö

Pääkirkko

Nykyisin ympärivuotisessa käytössä oleva pääkirkko valmistui v. 1877. Jo vuonna 1843 teki pitäjäkokous päätöksen uuden kirkon rakentamisesta, sen jälkeen kun maaherran määräämässä katselmuksessa oli todettu, ettei vanhan kirkon korjaaminen ja laajentaminen voi tulla kysymykseen.

V.1864 päätti kirkonkokous toteuttaa rakentamisen Th. Chiewitsin suunnitelmien mukaan. Noin 1000-paikkaisen kirkon rakentamiseen päästiin vasta v.1874. Rakentamista viivästyttivät mm. kirkon paikkakysymys, piirustusten uusiminen, Ylistaron eroaminen omaksi seurakunnakseen ja katovuodet.

Kirkon yksityiskohdista mainittakoon:

- Keskiristillä sijaitseva kruunu on Saksasta. Osa kruunuista on tuotu vanhasta kirkosta.

- Tyyliltään ranskalais-romanttiset urut ovat tukholmalaisen Åkerman & Lundin rakentamat v.1881. V.1963 laajensi Virtasen urkutehdas ne 16-äänikertaisista 24-äänikertaisiksi. Urkuihin kuuluu lisäksi ns. kelloäänikerta (celesta), jonka Amerikkaan muuttaneet isokyröläiset ovat lahjoittaneet. V.1989 teki Heinrichin urkutehdas urkujen täydellisen huollon ja korjauksen.

- V. 2006 on hankittu digitaaliurku: - Allen QL-310, varustettu OST koskettimistolla, 3 sormiota,  4x39 äänikertaa. Se on talvisin sijoitettuna pääkirkkoon ja kesäisin Vanhaan kirkkoon.

- Alttaritaulu on taiteilija Ida Silverbergin Pariisissa v.1878 maalaama kopio taiteilija Van Dyckin Rubensin ateljeessa maalaamasta taulusta "Kristus ristillä?.

- Kirkko sai sähkövalaistuksen v. 1922.

- Kirkossa tehtiin v.1956 peruskorjaus ja sisämaalaus sekä rakennettiin kuoriosan alle lämpökeskus. V.1984 maalattiin kirkko sisältä uudelleen.

- V.1983 kirkkoon laitettiin kuparikatto peltikaton tilalle.

- Kirkon kellot on siirretty vanhan kirkon kellotapulista.

- Aikaa näyttävän tornikellon on valmistanut nuorten miesten piirin lahjoitusrahoilla isokyröläinen kelloseppä C.O.Glasberg.

- V. 2014 uusittiin kirkon äänentoistojärjestelmä (kyseiseen tilaan tietokonesuunnatut ja -säädetyt aktiivikaiuttimet)

- V. 2015 kirkon lämmitysjärjestelmää uusittiin, kirkko lämpenee nykyisin hakkeella

- V. 2016 kirkossa tehtiin ns. toiminnallisuusremontti, jossa alttaria muutettiin (tehtiin erillinen uusi alttaripöytä ja vanha kavennettiin ja jätettiin apupöydäksi), kuoriosan matto uusittiin, rakennettiin uudet vaatimukset täyttävä kuoriosaan johtava invaluiska, länsiristivarteen tehtiin ja siirrettiin säilystyskalusteita, kaksi ensimmäistä penkkiriviä tehtiin irrotettaviksi (isompia kuoro- tai muita esityksiä varten) sekä tehtiin itäristivarteen kahvitila ja lastentila. Lisäksi äänentoisto muutettiin tarvittaessa etäohjattavaksi (äänentoistoa pystyy ohjaamaan älylaitteella kirkkosalin puolelta).

Kirkko varataan kirkkoherranvirastosta.

Kirkkoon mahtuu 1190 henkilöä (alakertaan 960 ja parvelle 230 henkeä).

Kirkossa on induktiosilmukka, joka toimii parhaiten kirkkosalin alueella (ei parvien alla).

Kirkko WC:t sijaitsevat itäpuolen eli hautausmaan puoleisessa eteisessä. Siellä on myös lepohuone.

Samassa siivessä on lastentila, jossa on istuimia, piirustusvälineitä, kirjoja ja leluja lapsille. Kyseisessä siivessä on myös kahvitila pöytineen ja tuoleineen.

Invaluiska sijaitsee kirkon länsipuolen sisäänkäynnin yhteydessä, kulku kirkon takaa autolla tultaessa.

 

Kirkon ja hautausmaiden aluekartta

Induktiosilmukka
Info
Pysäköinti
wc
Esteetön kulku

Sijainti kartalla

Tapahtumat

la 21.9. klo 17.00

Ruusupurontie 31, 61500 Isokyrö

Club For Five - "Hiljainen hetki" konsertti

Lauluyhtye Club For Fiven "Hiljainen Hetki" -kirkkokonsertteja kuullaan taas syksyllä 2019 eri puolilla Suomea. Konsertit antavat mahdollisuuden rauhoittua ja hiljentyä kuulemaan yhtyeen kokoamaa ja sovittamaa akustista ohjelmistoa, joka sisältää suomalaisille tuttuja virsiä, hengellisiä lauluja ja muuta kirkkoon sopivaa laulumusiikkia. Keskeinen ajatus on hiljentymisessä sekä rauhan ja toivon näkökulmassa.

"Nämä laulut, joista idea tähän hiljentymisen hetkeen tuli, ovat olleet mukanani jo lapsuudestani. Muistan tunnelmia istuessani penkissä kuunnellen näitä melodioita ja niiden synnyttämän turvallisuuden ja hyvänolon tunteen. Tämä tunne oli sellainen, jonka haluan jakaa ja toivon kuulijankin saavan viettäessään tämän hetken näiden sävelten ja sanojen kanssa", yhtyeen bassolaulaja Tuukka Haapaniemi kertoo.

Club For Five tunnetaan monien vuosien ajalta pitkälti kevyen rytmimusiikin esittäjänä. Runsaat pari vuotta sitten yhtye päätti kuitenkin debytoida muun keikkailunsa lomassa kaikessa hiljaisuudessa uuden akustisen konserttiohjelman. Mikrofonit ja kaiuttimet saivat jäädä lepäämään, kun laulajat päästivät äänensä puhtaina valloilleen kirkon holveihin. Hiljainen hetki toi yhtyeestä esille aivan ennennäkemättömiä puolia ja uudenlaisen, klassisemman ja kuulaan soinnin ja ohjelmisto sai loistavan vastaanoton yllättyneeltä yleisöltä.

Club For Five-yhtyeen suosittu Hiljainen hetki - kirkkokonserttikiertue Isonkyrön kirkossa la 21.9.2019 klo 17.

Liput:

www.lippu.fi 25€, ovelta 27€.
su 22.9. klo 10.00

Ruusupurontie 31, 61500 Isokyrö

H-Y:n kirkkopyhä, järjestää isonkyrön H-Y:n paikallisosasto

Järjestää Isonkyrön H-Y:n paikallisosasto, tervetuloa!