Hautajaiset

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa elämän. Kuolema vie meidät rajalle. Luopumisen hetkellä voimme jättää menetetyn läheisen elämän suurempiin käsiin. Kristinuskon sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä.

Vaikka läheisen kuolema pysäyttää meidät ja vie meidät surun maailmaan, joudumme samaan aikaan hoitamaan monia käytännön asioita ja tekemään erilaisia valintoja. Surun keskellä tärkeää on ystävien ja läheisten tuki. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena, kun suunnitellaan hautajaisia ja hoidetaan hautajaisiin liittyviä käytännön järjestelyissä. Työntekijöiltä saat myös keskusteluapua surun keskellä. 

Miten lähteä liikkeelle hautajaisjärjestelyissä? Olemme laatineet tiiviit ohjeet hautajaisjärjestyistä Isonkyrön seurakunnassa. Voit tutustua ohjeisiin lataamalla pdf-tiedoston tästä.

Voimia ja siunausta suruusi ja kaipaukseesi.
 

"Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan." (Joh. 14:1-2)

Sururyhmä

Sururyhmä on vertaistukeen perustuva ryhmä läheisensä noin vuoden sisällä menettäneille. Kokoontumisissa käydään lapi menetystä ja surun vaiheita. Ryhmä toimii tavoitteellisesti ja luottamuksellisesti. Sururyhmiä järjestetään vuodessa kaksi, keväällä ja syksyllä. 

 

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin