ISONKYRÖN KIRKKOHAUTAUSMAA 1896 JA SANKARIHAUTAUSMAA

Osoite: Ruusupurontie 31, 61500  Isokyrö

Kirkon ja hautausmaitten aluekartta

http://www.isonkyronsrk.fi/files/Kuvitus/haut_sankhaut.jpgKIRKKOHAUTAUSMAA

Kirkkohautausmaa on vihitty käyttöön vuonna 1896 ja se sijaitsee Maijalanmäellä Isonkyrön pääkirkon läheisyydessä. Hautoja kirkkohautausmaalla on noin 2000 ja pinta-alaa noin 2ha.

Sankarihauta-alue perustettiin vuonna 1918. Arkkitehti Matti Visanti suunnitelli sen alusta asti. Hautamuistomerkkinä oleva Kyrön karhu sekä jokaisen haudan kohdalla oleva laatta tai risti ovat hänen suunnittelemat.

 

http://www.isonkyronsrk.fi/files/Kuvitus/Sankhaut4.jpg

Sankarihauta-alue sijaitsee kirkkohautausmaan länsipäässä, siunauskappelin eteläpuolella. Pinta-alaa sankarihauta-alueella on noin 500 neliömetriä.

Isokyröläisiä kaatui vapaussodassa 19, talvisodassa 82 ja jatkosodassa 134.

 

http://www.isonkyronsrk.fi/files/Kuvitus/Asevelihauta.jpg

Asevelihauta sijaitsee kirkkohautausmaan itäpäässä. Sen ovat suunnitelleet K. Lamminheimo ja A. Nyystilä. Asevelihaudan muistomerkin on suunnitteli K. Lamminheimo. Asevelihautaan on haudattu 32 vainajaa.

 

SIUNAUSKAPPELI

Punatiilestä rakennettu siunauskappeli sijaitsee Isonkyrön pääkirkon vieressä. Sen on todennäköisesti suunnitellut Vaasalainen rakennusmestari August Lassallin, joka johti pääkirkon rakennustöitä. Kappeli valmistui 1878.

 

 http://www.isonkyronsrk.fi/files/Kuvitus/siunauskappeli.jpg

http://www.isonkyronsrk.fi/files/Kuvitus/Karjalapatsas.jpg

Isonkyrön karjalaiset ovat hankkineet hautausmaan etuosassa olevan Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin. Sen on suunnitellut taiteilija Lähteenkorva. Muistomerkki valmistui v.1962.