Ensitreffit alttarilla?

Jonkin verran täytyy vettä Kyrönjoessa virrata, ennen kuin vihkiminen muuttuu aikeista todeksi. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.  Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti ja liitto saa yhteiskunnallisen vahvistuksen. Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Kirkollisen vihkimisen valitsee valtaosa kihlapareista.

Kun suunnittelet häitä, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Sieltä voit varata kirkon, papin ja kanttorin sekä tilata esteiden tutkinnan - esteettömyystodistus tarvitaan, että vihkiminen voidaan toimittaa. Häätoimituksen järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta Isonkyrön seurakunnan jäsenille (mikäli järjestetään myös tarjoilu eli hääjuhla, peritään tilavuokra ja emännän palkat ym. kulut).

Isossakyrössä kirkot ovat ensisijaisia vihkimispaikkoja, erityisesti Vanha kirkko on suosittu vihkikirkko. Vihkiminen voidaan toimittaa myös muualla, esim. pienimuotoisesti kotona vaikkapa kasteen yhteydessä.

Kirkollinen vihkiminen ei tarkoita sitä, että häätilaisuuden ja -juhlien tuli olla isot, vaan myös pieni hääjuhlahetki voi olla kaunis ja ikimuistoinen. Riittää, että paikalla on vähintään kaksi todistajaa.

Onnea ja siunausta tulevalle juhlalle ja yhteiselle matkallenne!

"Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan." (Laul. l. 8:6)

To do -lista vihkiparille

Mistä aloitamme? Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon?

Tässä yksinkertainen muistilista järjestelyiden käynnistämiseen:

 • avioliiton esteiden tutkinta (käykää yhdessä kirkkoherranvirastossa)
 • vihkipaikan, papin ja kanttorin varaaminen (hoituu samalla kirkkoherranvirastossa)
 • kaksi todistajaa
 • sormus/sormukset (nykyään on yleistynyt tapa antaa vihkisormus myös sulhaselle)
 • hääjuhlapaikan varaaminen
 • vieraslista ja kutsut
 • käsiohjelmat
 • bestman, kaaso ja morsiusneidot
 • juhlapaikan koristelu
 • valo- ja videokuvaus
 • vihkiharjoitus ja keskustelu vihkipapin kanssa (sopikaa vihkipapin kanssa; harjoitukset kannattaa pitää vasta vähän ennen itse toimitusta)
Suosittu vihkikirkko: Vanha kirkko

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku