Vihkiminen

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.  Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti ja liitto saa yhteiskunnallisen vahvistuksen. Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä.

Kun suunnittelet häitä, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Sieltä voit varata kirkon, papin ja kanttorin. Myös esteettömyystodistus tarvitaan, että vihkiminen voidaan toimittaa. Se tilataan Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisteristä tai ev.lut. kirkon asiointipalvelusta. Häätoimituksen järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta Isonkyrön seurakunnan jäsenille (mikäli järjestetään myös tarjoilu eli hääjuhla, peritään tilavuokra ja emännän palkat ym. kulut).

Isossakyrössä Pääkirkko ja Vanha kirkko ovat ensisijaisia vihkimispaikkoja. Vihkiminen voidaan toimittaa myös muualla, esim. pienimuotoisesti kotona vaikkapa kasteen yhteydessä.

Kirkollinen vihkiminen ei tarkoita sitä, että häätilaisuuden ja -juhlien tuli olla isot, vaan myös pieni hääjuhlahetki voi olla kaunis ja ikimuistoinen. Riittää, että paikalla on vähintään kaksi todistajaa.

Muistilista vihkiparille

Ennen vihkimistä:

Vihkipari tapaa papin jo ennen vihkitoimitusta vihkikeskustelussa. Vihkipari tuo keskusteluun mukanaan todistuksen toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta, johon pappi täydentää vihkimistä koskevat tiedot. Vihkiparin on hyvä miettiä ennen vihkikeskustelua myös kahden todistajan nimet. Todistajien on oltava 15 vuotta täyttäneitä.

Erityistoiveet tilaisuuden musiikista on toivottava kanttorilta viimeistään kuukautta ennen vihkimistä. Tarvittaessa kanttorille on toimitettava musiikin nuotti.

Häämarsseista

Häämarsseina voi käyttää monenlaista musiikkia, myös eri tyylilajien kappaleita. Jos toiveena on jokin erikoisempi kappale kannattaa olla hyvissä ajoin kanttoriin yhteydessä ja sopia asiasta. Kanttorille on myös jäätävä aikaa nuotin etsimiseen, urkusovituksen tekemiseen ja harjoitteluun. Hääparin tulisi valmistautua myös tarvittaessa toimittamaan kanttorille nuotit.

Muutamia esimerkkejä suosituimmista häämarsseista:

  • Erkki Melartin: Prinsessa Ruusunen
  • Felix Mendelssohn: Häämarssi
  • J. Clarke: Trumpet voluntary
  • J. S. Bach: Preludi in C
  • Marko Hakanpää: Trumpettisävelmä
  • Toivo Kuula: Häämarssi

Virsistä

Vihkitoimituksessa lauletaan yleensä yksi virsi. Vihkitilaisuuten voi valita minkä tahansa virren ja uskomme, että jokaiselle parille löytyy mieluinen ja tuttukin virsi. Yhdessä laulettu virsi mahdollistaa myös häävieraidenne osallistumisen tärkeään hetkeenne.

Suosittuja virsiä ovat mm. 241, 822 ja kesäisin 571.

Lisäksi erilaiset kiitosaiheiset ja perheeseen liittyvät virret ovat toimivia: 976, 932, 332, 397, 462, 471, 517, 600.

Tästä pääset selaamaan virsikirjaa verkossa.

 

Muista musiikkiesityksistä

Monissa vihkitilaisuuksissa on usein ystävän tai sukulaisen laulu- tai soittoesitys. Kanttori voi tarvittaessa säestää laulajaa/soittajaa uruilla tai pianolla. Tästä on hyvä sopia kanttorin kanssa hyvissä ajoin. On hyvä ottaa huomioon, että vihkimisessä musiikki ei saa olla suorassa ristiriidassa kristinuskon tunnustuksen ja arvojen kanssa. Esim. moni tuttu rakkauslaulu sopii hyvin.

Suosittu vihkikirkko: Vanha kirkko

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku