Vuoden 2016 alusta lähtien Isonkyrön seurakunnan hautausmailla hautakivien oikaisemiset tehdään ainoastaan haudoilla, joissa on voimassa vähintään viiden vuoden hoitosopimus. Tilauksesta tehtäviä kivienoikaisuja ei siis yleisesti jatkossa enää tehdä. Tämä on yleinen käytäntö lähes kaikissa seurakunnissa. Uusia haudanhoitosopimuksia tehdään tällä hetkellä vain vuodeksi kerrallaan, joten kivenoikaisu koskee vain vanhoja sopimuksia.

Kivenoikaisupalveluita tarjoavat mm. alueen kiviveistämöt ja yksityisiä haudanhoitopalveluita tarjoavat yrittäjät. Heidän ilmoitteluaan on mm. Pohjankyrö-lehdessä.

Kesäkausi hautausmailla: Toukokuun alusta alkavat mm. hoitohautojen kunnostustyöt. Kukat istutetaan hoitohaudoille kesäkuussa, juhannukseen mennessä.

Vesipisteet hautausmailla avataan (säiden niin salliessa) perinteiseen tapaan äitienpäiväviikonlopuksi. Taukotuvan päässä oleva vesipiste on avoinna muulloinkin. Kirkkohautausmaan pääportin vieressä on hautausmaan kävijöiden käyttöön tarjolla myös rollaattori.

Roskien lajitteluun toivotaan hautausmaalla kävijöiden kiinnittävän erityistä huomiota. Seurakunnalla on tavoitteena kierrättää ja tehdä maatuvasta jätteestä multaa. Tätä tarkoitusta varten on rakennettu muutama vuosi sitten iso kompostointialue. Toiminnassa on kuitenkin ongelmia, sillä maatuvan jätteen sekaan päätyy erittäin paljon karkeaa eli poltettavaa jätettä, pääasiassa muovia (pääasiassa hautakynttilöitä).

Hautausmaan roskiksissa on selkeät ohjeet, mitä roskia mihinkäkin jäteastiaan laitetaan. Pyydämme noudattamaan ohjeistusta. Jäteastiat sijaitsevat hautausmaiden porteilla. Itse hautausmaalla ei ole enää astioita, vaan jätteet pyydetään tuomaan keräilypisteisiin, joista ne ovat kätevästi tyhjennettävissä.

Jäteastioihin päätyy myös patterillisia kynttilyhtyjä. Patterit ovat ongelmajätettä, jotka tulisi palauttaa niiden keräyspisteisiin (mm. jäteasemilla ja monissa kaupoissa). Mikäli patterikäyttöinen kynttilälyhty ei ole enää toimiva, irrotathan siitä patterit jättäessäsi lyhdyn jäteastiaan.

Isonkyrön opaskerho järjestää kesän mittaan myös opastettuja hautausmaakierroksia, joiden kautta historia elää eri tavalla.

Tervetuloa kesäkaudella hautausmaille hiljentymään hautojen hoitamisen yhteydessä tai muuten vain!

Hautausmaalla jätteet lajitellaan neljään eri astiaan:

metalli-, lasi-, poltettavajäte sekä maatuvajäte.

Roska-astiat löytynee hautausmaan portin läheisyyksistä sekä reuna alueilta.

Hautausmaalla on myös lisäksi vihreäkansisia maatuvajäteastioita, mutta niihin vain maatuvajäte, muut jätteet porteilla ja reuna-alueilla oleviin jäteastioihin.

Hautausmaalta löytyy sankoja ja kottikärryjä, joita voi käyttää jätteiden ja roskien kuljettamiseen niille tarkoitettuihin paikkoihin.

Vesipisteet aukaistaan perinteisesti äitienpäivään mennessä ( sääolot huomioon ottaen).