VANHAN KIRKON HAUTAUSMAA

Museotie 3, Isokyrö. Kartta ja ajo-ohjeLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Vanhan hautausmaan kartan on piirtänyt maanmittari C.G.Åkerman v.1753. Sen perusteella jaettiin hautapaikat maakirjan mukaan. Yhden haudan omistajiksi merkittiin kolme taloa.

Hautausmaa ei enää ole virallisesti käytössä, koska Vanhan kirkon ympäristöä suojellaan. Vanhan kirkon hautausmaan käytöstäpoistovuotta ei ole tarkasti tiedossa. Lupa hautaamiseen on täytynyt anoa Opetusministeriöltä ja kirkkoneuvostolta ainakin vuodesta 1935 lähtien, mikäli haluaa tulla haudatuksi vanhaan sukuhautaan. Vanha kirkko on rauhoitettu Vaasan läänin maaherran päätöksellä v.1891.

Vanhoista hautaustavoista tiedetään, että vuoteen 1770 asti on vainajat haudattu kirkon lattian alle. V. 1770 suoritetun korjauksen yhteydessä haudat peitettiin maakerroksella ja vainajia ruvettiin hautaamaan kirkon ulkopuolelle tehtyihin hautakammioihin. V. 1829 luovuttiin tästäkin tavasta ja otettiin käyttöön nykyisin käytössä oleva hautaustapa.

Isonkyrön vanha kirkko on nähnyt ympärillään monenlaisia vaiheita. Sen seinustalla ovat nuijamiehet pitäneet kokoustaan, ja sen luona tapahtuneesta yhteenotosta alkoi nuijasota. Kirkon luona Kyrönjoessa oleva Kontsaan saari on nuijapäälliköiden mestauspaikka.

 

http://www.isonkyronsrk.fi/files/Kuvitus/nuijasodan%20mm.jpg

Nuijasodan muistomerkki

Keskiajalta lähtien on kirkon läheisyydessä pidetty Heikin päivän ja Laurin päivän markkinoita, joilla on kokoontunut kansaa Turkua ja Tukholmaa myöten. Kirkon ympärillä on ollut kokonainen "kirkkokaupunki" aittoineen, kirkkotalleineen ja muine rakennuksineen.

Kirkkotarhassa on Napuen taistelussa 19.2.1714 kaatuneiden joukkohaudan muistokivi. Kyröläisiä talonpoikia kaatui 141. Kivi on luonnonkivi ja se on pystytetty kirkon 680-vuotisjuhlavuonna 1984.